Aanraders spellen BeeJee & Eef

Beste spelers,

Naar aanleiding van een mailwisseling met Nanda over leuke spellen die we zelf nog niet hebben, hebben we besloten deze spellen hier te posten (in de hoop dat andere spelers ze kopen, zodat wij mee kunnen spelen :-)).

Nanda wil graag wat tips met leuke (bord)spellen die nog niet in het bezit zijn van de Hilversumse (bord)spel medespeler zodat zij hiervan één aan kan schaffen, tips van andere spelers zijn uiteraard welkom.

Groet,

Eef en BeeJee

Overzicht:


Hansa Teutonica: een handelspel met veel 8-en op BGG

Crunch: De spelers zijn CEO’s van hele grote banken en doen alles om hun bank/zichzelf rijker te maken.

Metropolys: De spelers zijn stedenbouwers op zoek naar prestige. Een spel uit de Ystari stal. (Zie ook recensie)

Dice Town: Dice Town lijkt ons een echt Eef spel (en niet op de manier die Caballero voor ogen heeft). Een stad vol dobbelstenen!

Hotel Samoa: waarbij elke speler een hotel moet runnen, lijkt ons ook erg leuk!

Macao: spel over deze kolonie in China. Handelsspel met een, naar het schijnt, uniek dobbelsteenmechanisme om de grondstoffen te bepalen.

Carson City: gebouwen bouwen in het Wilde Westen (met bijbehorende cowboy/cowgirl-problemen)

Brug naar de Hemel: opvolger van De Kathedraal. Gaat over dezelfde kathedraal, maar dan 200 jaar later. Krijgt veel 7’s en 8-en op BGG.

Op zoek naar Lutjebroek: Plaats plaatsnamen ten noorden, westen, oosten of zuiden van andere plaatsnamen. Doe je dit goed dan verdien je punten. Doe je het fout dan verlies je punten, maar alleen als andere spelers je erop attenderen. Als de andere spelers het fout hebben, verliezen zij juist punten. Lijkt ons vrij confronterend als je niet goed in topografie bent. Kan stimulerend en leerzaam werken om topografische kennis te verbeteren. Lijkt ons wel een aardige partygame.

Mystery Express: een in het voorjaar te verschijnen spel van Days of Wonder. Een detective op de trein.

Opera: gespeeld op het Spellenspektakel. We vonden het een leuk spel. (Opmerking BJ: het mag van mij een paar rondes eerder afgelopen zijn)

Stronghold: hit op Essen 2009. Beleger of verdedig het kasteel.

Money!: bied- en kaartspel, waarbij je zoveel mogelijk geld uit verschillende landen moet verzamelen. Sommige mensen vinden het een fantastische filler, maar anderen vinden er niets aan.

Through the ages: Bouw jouw beschaving zo goed mogelijk op. Staat op plek 4 op BGG. Dit spel staat ook nog op Eef’s verlanglijstje. Duurt wel vrij lang.

Twilight Struggle: tweespelerspel over de Koude oorlog. Je krijgt hetzelfde gevoel als bij Agricola: je wilt van alles maar je kan maar weinig. Koude oorlog thema wordt zeer goed uitgewerkt. Staat op nummer 3 op BGG. We vinden niet dat Twilight Struggle op 3 hoort te staan, maar verder is het een goed spel.

Gesjaakt: schijnt best een aardig kaartspel te zijn. Je moet als je aan de beurt bent een chip op de openliggende kaart van de trekstapel leggen of deze kaart en de chips erop pakken. Aan het eind van het spel moet je zo min mogelijk punten hebben. De punten op de kaarten tel je op. Per chip die je hebt, gaat er een punt van je puntentotaal af.

Rattus: spel over de pest. Je moet je eigen bevolking zoveel mogelijk laten groeien terwijl de gevolgen van de pest je tegenwerken.

Dungeon Lords: spel dat lijkt op het computerspel Dungeon Keeper. Je moet als Dungeon Lords met behulp van monsters, vallen en imps de helden zo snel mogelijk verslaan. Als je dit succesvol doet en je Dungeon zo goed mogelijk weet op te bouwen maak je kans de boosaardigste Dungeon Lord te worden.

Dixit: partygame waarbij je moet raden welk plaatje iemand omschreven heeft. Ziet er veel interessanter uit dan Pictionary.

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

0 reacties

 1. en Gesjaakt heb ik uit deze lijst. Metropolys is een erg leuk tactisch spel met eenvoudige regels dat je in een uurtje speelt. Gesjaakt speel ik onder de naam Geschenkt al jaren en is een aardig fillertje van een kwartier ofzo. Ik neem ze mee de volgende keer dat ik kom. 

  Sommige van de andere spellen ken ik ook, maar vond ik niet goed genoeg om te kopen. Wel ook hoog op mijn interesse-lijstje staat Hansa Teutonica, dus als iemand die koopt, doe ik graag mee :-). Afgelopen zaterdag heb ik Funkenschlag-Fabrikmanager gespeeld en die beviel me ook zeer goed. Het is een heel ander spel dan Funkenschlag, maar ik denk dat het wel dezelfde spelers aanspreekt, economisch optimaliseren. Verder ben ik van de nieuwe Essen spellen nog zeer geinteresseerd in Machtspiele. Een spel waarin je je door veel gekonkel omhoog moet werken in een bedrijf. Schijnt net echt te zijn, was tweede op de Fair Play lijst van Essen ’09.

  Ik mis in jullie wensenlijst spellen van Martin Wallace! Als iemand geinteresseerd is in Stoom, Rise of Empires, Brass, Last train to Wensleydale, Tinner’s trail, Automobile etc., laat maar horen, ik heb ze! 🙂

   

 2. Ik heb Metropolys gespeeld op Noorderspel, was idd erg leuk! Zou tof zijn als iemand die heeft!

  Ditzelfde geld voor Tobago. Deze is schijnbaar nooit in Nederland uit gebracht, maar komt in April hier uit door The Game Master gepublished. Ik heb hem gespeeld en vond hem erg vermakelijk. zou hem graag eens met meer dan 2 spelers doen.

   

  mail@royvandemortel.com

  royvandemortel.com/blog

  1. Tobago is eind vorig jaar uitgebracht, tijdens Die Spieltage in Essen heb ik hem al gezien. Dus het klopt wel dat het nog niet uit is in Nederland dat duurt meestal een paar maanden of nog iets langer als er veel tekst vertaald moet worden. Je kan hem al wel in Duitsland bestellen het enige probleem is (voor veel spelers) de Duitse handleiding het spel zelf is taalonafhankelijk dus hiervoor hoef je niet de Nederlandse versie aan te schaffen.

   Dus als je niet kan wachten dan bestellen in Duitsland met een Duitse handleiding. Meestal is er wel een Nederlandse handleiding ergens op het Internet te vinden bijv op BGG.

 3. En trouwens op de speldag van Phoenix in Leiden op 27/2 a.s. (zie upcoming events) is een aantal spellen van de aanraderlijst ook te spelen. Macao, Through the Ages en Gesjaakt staan in de kast van de club en kunnen gespeeld worden. Brug naar de hemel wordt zelfs speciaal gedemonstreerd begrijp ik. Dus komt allen naar de speldag in Leiden a.s. zaterdag! (Zo, heb ik weer even wat reclame gemaakt voor mijn oude cluppie, voordat ik naar Hoogland verhuisde anderhalf jaar geleden. :-)) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.