Yspahan

Yspahan voorkant doos

Zijn we er weer ingetrapt, je mag de opzichter verplaatsen met de waarde van de dobbelsteen en niet met het aantal dobbelstenen van een waarde. EUH ?!? Ik heb het over de opzichter in Yspahan. Als je het door hebt is Yspahan niet moeilijk maar er zitten veel regeltjes in Yspahan en sommige vergeet je snel. Ook zijn er een paar kaartjes die niet helemaal duidelijk zijn, dus dan moet je toch even de handleiding erbij pakken.

Het spel gaat over de stad Yspahan en jij bent een handelaar die in verschillende stadsgedeeltes de winkels in een soek moet bevoorraden. Hoe gaat dat in zijn werk?

Je hebt 9 dobbelstenen die je in je beurt gooit/werpt/dobbelt. De dobbelstenen sorteer je per waarde en plaatst deze op de "toren spelbord". Dit spelbord is verdeeld in verschillende segmenten:

  • Goud
  • Vaas
  • Kist
  • Ton
  • Zak
  • Kameel

Op het segment van de kameel komen de dobbelstenen met de laagste waarde, op het segment van de zak komen de dobbelstenen van de een na laagste waarde enz. als laatste worden de dobbelstenen met de hoogste waarde altijd op het segment van het goud geplaatst. Het kan dus voorkomen dat op bijv. het segment met de vaas geen dobbelstenen komen te liggen.

 

 

 

De speler die heeft gedobbeld moet nu een segment met een groep dobbelstenen uitkiezen. De dobbelstenen worden van het segment gehaald en de speler kan nu uit een aantal acties kiezen:

  • 1 kaart pakken. Met deze kaarten kan je meteen een voor jou voordelige actie uitvoeren zoals goud inruilen voor punten of iets bouwen zonder dat het je geld of kamelen kost enz.
  • Kameel of Goud pakken. De Kameel en goud segmenten leveren kamelen en goud op al naar gelang de hoeveelheid dobbelstenen die er op liggen.
  • Winkels bevoorraden. De Vaas, Kist, Ton en Zak segmenten komen overeen met de vier stadsgedeeltes. Stel er liggen vier dobbelstenen op de ton dan mag je in de ton stadsgedeelte op vier winkels in een soek (groep winkels met dezelfde kleur) een goederen blokjes leggen. Je moet wel rekening houden met de volgende regels; je mag maar een blokje per winkel plaatsen, per soek mag maar 1 speler goederenblokjes plaatsen en je mag geen goederenblokjes plaatsen in een soek als je in hetzelfde stadsgedeelte een andere soek nog niet hebt afgemaakt.
  • De opzichter verplaatsen. De speler moet de opzichter verplaatsen met precies de waarde van de dobbelsteen. Bijv. er zijn 3 vijven gegooid en die liggen op het ton segment dan moet je de opzichter vijf plaatsen verplaatsen. Komt de opzichter voor een deur van een winkel met een goederenblokje dan gaat dit blokje naar de karavaan als de opzichter niet omgekocht wordt met een kameel. Als de opzichter is omgekocht dan blijft het blokje staan en gaat er een blokje uit de voorraad naar de karavaan.

Daarna mag je als optionele actie nog een gebouw bouwen, deze gebouwen geven je speciale privileges. Vanaf je derde gebouw levert ook elk gebouw extra punten op.

De volgende gebouwen zijn beschikbaar:

  • Omheining, 1 kameel extra bij het kiezen van de kamelen.
  • Winkel, 2 goudstukken extra bij het kiezen van het goud.
  • Turks Bad, opzichter gratis maximaal 3 extra plaatsen verplaatsen.
  • Karavanserai, gratis kaart voor elk blokje dat naar de karavaan wordt verplaatst.
  • Bazaar, aan het einde van de week een bonus van 2 punten
    voor elk volledig gevulde soek.
  • Takel, 1 extra blokje voor het bevoorraden van de soeks.

Het spel wordt gespeeld in 21 rondes in dit geval 3 keer een week van 7 dagen, na elke week wordt een telling uitgevoerd. Voor elke volledig gevulde soek krijg je punten en je krijgt punten voor de goederen in de karavaan. Na elke week worden de goederenblokjes van de soeks gehaald en begin je weer met het bevoorraden van de soeks.

Lekker spel waarbij de hoge geluksfactor van de dobbelstenen erg mee valt door het originele spelmechanisme.


Aantal spelers: 2-4

Speelduur: 75 minuten.

 

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.