Top 5 lijst leukste spellen 2011

Aan welke spellen gespeeld in 2011 heb jij het meeste plezier beleefd?

Op het eind van het jaar begint het weer te kriebelen. De "echte" bordspelert moet weer ergens zijn top 5 kwijt. Leukste in titel betekent in dit geval spellen waar je het meeste plezier aan heb beleefd bijv een uitdagende potje "Planet Steam", "Agricola" , "Qwirkle"  oid het hoeft dus geen nieuw spel uit 2011 te zijn. Ik ben benieuwd waar jullie de bordspelers uit Hilversum mee gaan komen.

Om jullie enigszins op weg te helpen hieronder een lijst met globaal (kan er een paar zijn vergeten) de spellen die door de spelers van bordspelgroep Hilversum zijn gespeeld.

Link naar BGG.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuws

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

6 reacties

  1. De beste spellen van 2011:

   1. Alle (Age of) Steam expansions die dit jaar weer zijn uitgekomen. Geeft geweldig veel speelplezier en uitdaging. Jammer dat Martin Wallace zelf meer de commerciële familiespellen richting lijkt te kiezen. Gelukkig inspireert Martin's treinensysteem nog steeds tot veel briljante innovaties en variaties.

   2. Vanuatu: interactief worker placement. Prachtig vernieuwend spel van een kleine Franse uitgever.

   3. Quebec: de nieuwe van Ystari heeft nog betrekkelijk weinig aandacht gekregen. In feite een meerderhedenspel maar wel heel anders dan alles wat we tot nu toe gewend zijn. Heel vernieuwend in zijn soort vanwege het cascademechanisme.

   4. Trajan: één van de vele nieuwe gamers'games van Stefan Feld van de laatste tijd. Een uitstekende ontwerper wiens spellen ik wel waardeer, maar toch klikken ze niet allemaal goed bij mij vanwege te weinig interactie. Ook deze is interactie arm, maar is zo'n heerlijke puzzel dat-ie me zeer uitdaagt. Het mancala mechanisme (pak je paaltjes op en verdeel ze over de velden) is gebruikt om je acties te selecteren. Warm aanbevolen.

   5. City Tycoon: Poolse uitgever. Stad opbouwen en van energie en water voorzien. Lekker interactief. Geld gebouwen en grondstoffen managen. Ik neem 'm wel eens mee binnenkort.

   6. A few Acres of Snow: toch nog eentje van Martin Wallace. Een twee-persoons wargame-achtig spel, maar niet enkel vechten, ook opbouw en ontwikkeling. Het is het deckbuilding-Dominion systeem toegepast op een bordspel en dat is zeer geslaagd. Frankrijk en Engeland tegenover elkaar in Quebec/New England met een a-symmetrisch deck.

   Andere eervolle vermeldingen die de top 6 van 2011-spellen net niet halen (en meteen ook allemaal wat lichter dan hierboven):

   Last Will van een Tjechische uitgever: geef z.s.m. de erfenis van je oom uit. Is moeilijker dan je denkt.

   Master Merchant: klein deckbuilder spelletje van kleine Japanse uitgever. I.t.t. Dominion is dit zeer interactief, lekker hakketakken, 20 minuten lang en dan is het alweer voorbij.

   – Pax: interessant kaartenleg spel dat ik vaker wil spelen.

   – Rapa Nui: idem. Het beste spel van Klaus Jurgen Wrede sinds Carcassonne. (Op zich niet zo'n compliment, want hij heeft m.i. hoofdzakelijk bagger gebracht in die tussentijd…)

   En nog niet alle kanshebbers voor bovenstaande lijsten heb ik gespeeld. Ik verwacht ook nog wel wat van: Upon a salty ocean, the Village, Coney Island en Pret-a-porter, die me nu te binnen schieten. Ik heb ze op de radar, maar het is me nog niet gelukt ze ergens te spelen. Nog genoeg te doen in 2012!

 1. Mijn top 5 …. een gevarieerd lijstje met dingen die ik in 2011 gespeeld heb en "zijn blijven hangen".

  1. Steam

  Tja, ontkennen heeft geen zin, Michiel heeft me behoorlijk aangestoken met dit virus. Mijn laatste "live" spel dit jaar was zo verschrikkelijk spannend … dat vraagt om meer in 2012.

  2. Hoogspanning

  Wederom een klassieker. Paar mooie potjes gespeeld. Ook in 2011 aangeschaft: Die Erste Funken. Andere opzet, maar leuk om te zien dat het bekende "Hoogspanning-gevoel" blijft in een iets simpelere/snellere/directere vorm. Die Erste Funken 2 keer gespeeld met mensen die minder vaak spellen spelen, ook bij hen viel het in de smaak.

  3. Ora et Labora

  In 2011 was "Der Uwe" weer terug van weggeweest met een goed spel. Jammer van de speelduur, die wel erg fors. Daardoor zal het spel niet vaak uit de kast komen, maar als er weer eens een avond is met weer zoals vandaag …

  4. Automobile en First Train to Nuernberg

  Twee prachtspellen die deze plaats delen omdat het beide spellen van hetzelfde genre zijn: veel keuzes maken om een motor te laten draaien en daar dan optimaal gebruik van proberen te maken. Andere aardige overeenkomst is dat "overdaad schaadt" in beide spellen opgaat: teveel produceren c.q. teveel aan eigen spoor hebben wordt genadeloos afgestraft.

  5a. Dominion

  Een spel dat ik nog nooit in "real life" gespeeld heb, maar waar op Boardgame Arena altijd wel liefhebbers voor te vinden zijn. Daar gaat het ook lekker snel: in een minuut of 10 zit er weer een potje op.

  5b. 7 Wonders

  Maar 1 avond gespeeld; maar toch wel een verfrissend gevoel aan over gehouden omdat het lekker snel speelt en je het met grotere groepen ook nog snel kunt spelen.

 2. Allereerst maar even voorstellen denk ik. Dat mis ik hier namelijk op het forum!.

  Mijn naam is Mark en ik ga na mijn vakantie trachten eens een paar keer op de woensdag mee te spelen. Voor mijn vakantie helaas te druk, maar ik meld me zeker wel!

  Ik kom uit Almere en ken sommigen van jullie al van 999 Test dagen. De discussies achteraf zijn altijd iets om naar uit te kijken. Geinig dat iedereen het nooit 100% met elkaar eens is en dat hoort ook zo.

  Ik speel niet zo heel vaak spelletjes jammer genoeg. Ik moet 's morgens altijd vroeg op en kan het daarom de avond ervoor nooit zo laat maken als ik zou willen. Dat moet ik constant in de gaten houden en daar heb ik moeite mee. Nee in dat opzicht te weinig discipline. Toch wil ik het op de woensdag in Hilversum eens proberen. Kijken of het toch gaat.

  Wat speel ik veel?

  1. Blood Bowl. Een spel voor 2 van Games Workshop. Het lijkt op American Football maar dan in een fantasy setting. Wie geïnteresseerd is om eens te kijken, op 4 en 5 februari 2012 is er een toernooi in de Korenbeurs in Utrecht. Ik ben er zelf niet bij, maar je bent welkom om eens te komen kijken, zo vanaf een uur of 11.00 op zaterdag en 12.00 op zondag.

  2. Dominion. Gewoon aan verslaafd. Bah, wat is dat een vervelend spel. Ik kan het niet opzij leggen.:p

  3. Dungeon Lords. Duurt wat lang om goed uit te leggen, maar de regels lezen is al humor. Bouw je eigen Dungeon om avonturiers buiten de deur te houden. De meest evil dungeon is meestal het sterkst, maar trekt ook de sterkste avonturiers aan!

  4. Coyoté. Humor met indiaantjes! Nou ja, je wordt er zelf een. En je moet kunnen rekenen.

  5. Puerto Rico. Top spel. Misschien wel het beste ooit!

   

  Tot zover een kleine introductie. Hopelijk een keer tot ziens.

  Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.