Review – Terra Mystica – Vuur en IJs

Een review van de uitbreiding ‘Vuur en IJs’ van Terra Mystica uitgegeven door White Goblin Games.

Voor degenen die Terra Mystica een leuk spel vinden, is de uitbreiding interessant. Het basisspel is al redelijk gevarieerd door de verschillende volkeren en de uitbreiding voegt nog meer mogelijkheden en variatie toe. Er zijn 6 nieuwe volkeren, ieder met hun eigen specialiteiten en eigenaardigheden.

drakenmeesters

Ik zelf heb de drakenmeesters uitgeprobeerd. Een volk dat door middel van magie landschappen veranderd in actieve vulkanen. Ik vond het wel een iets uitdagender volk dan eerdere ‘gewone ’volkeren uit het basisspel die ik heb gespeeld. Het lijkt me vooral wanneer je het spel met vier of vijf personen speelt – en niemand anders een vuur- of een ijsvolk kiest – een lastig volk (je moet namelijk voor de startlandschappen van de andere volkeren 2 magie inleveren en dat gaat dan wel heel rap).

Naast de nieuwe volkeren voegt de uitbreiding nog andere nieuwe spelelementen toe. Zo is het speelbord veranderd (meer gebalanceerde gebieden); zijn er nieuwe eindwaarderingstegels en heb je de mogelijkheid om volkeren te veilen (leuk wanneer je het spel met experts speelt). Ook is er een wisselende startpositie: degene die als eerste past wordt de startspeler.

Ondanks al die nieuwigheden is de balans wel in het spel gebleven. Je zult nog steeds heel hard moeten werken om te winnen! De uitbreiding ziet er – net zoals het basisspel – mooi uit. Alles bij elkaar kan ik de uitbreiding aanraden: hij biedt (nog) meer variatie en mogelijkheden voor een leuk en strategisch spel, zonder dat de speelduur langer wordt.

Elsie

Door Spelc

Ik heb al heel veel spellen gespeeld - op de bordspelgroep is altijd wel iets nieuws te spelen. Ik houd vooral van meer strategische spellen en deductie spellen. Ik win graag (en regelmatig) maar vind gezelligheid ook een heel belangrijk ingrediënt.

1 reactie

  1. Bj ik heb het spel vorige week gespeeld inclusief de uitbreiding. Ik heb een goed beeld van het spel gekregen, maar ik weet niet wat de uitbreiding toevoegt aan het spel omdat ik het nog nooit zonder uitbreiding gespeeld heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.