Spieltage in Essen — "kijken, kijken en misschien kopen" (v2)

After Pablo

Aan een aantal spelers van de "Bordspelgroep Hilversum", die naar de Internationale Spieltage in Essen gaan, is het volgende gevraagd:

"Hebben jullie al een Top 5 samengesteld met spellen die je tenminste gaat bekijken en daarna misschien wel gaat kopen."

Uiteraard zijn de professionele Spieltage beursgangers al lange tijd bezig om zich voor te bereiden en schudden dit soort lijstjes dan ook moeiteloos uit hun mouw. Hieronder de lijsten van de spelers die meteen hebben gereageerd: Michiel, Rian en BJ. Als er meer lijsten binnen komen dan worden ze er onmiddellijk bij geplaatst. Heb je geen mail ontvangen maar heb je wel een lijst en vind je dat deze er ook bij moet staan, stuur dan je lijst naar het bordspel e-mail adres.


Michiel

 

Ik gebruik de Board Game Geek wishlist functie om voor de lange termijn alle spellen op bij te houden die interessant zijn of zouden kunnen zijn. Op mijn wishlist staan er een paar meer dan 5 🙂

In Essen ga ik dit jaar vooral langs bij de kleine obscure uitgevertjes. Daar zitten soms juweeltjes tussen, die niet iedereen heeft en die je alleen in Essen makkelijk kunt kopen en uitproberen. Maar goed, een lijstje van vijf dan:

 1. London (Martin Wallace)
  Uiteraard een blinde koop. Ik heb de regels al gelezen, een uitstekend spel weer. Een a-typische Wallace, een kaartspel met een bord, goede beslissingen en afwegingen erin, maar relatief weinig interactie. Donderdag ren ik via de zij-ingang eerst hier naartoe om 1 van de 250 exclusieve genummerde en gesigneerde exemplaren te bemachtigen met houten speelstukken.
 2. After Pablo
  Regels gelezen, gepre-ordered. Slechts 160 gemaakt, slechts 60 beschikbaar in Essen. Regels gelezen, toppertje volgens mij. De strijd tussen drugskartels in Colombia en Mexico na de dood van drugskoning Pablo Escobar. Ook dat is een economie en daar kun je een goed spel over maken. Interessante mechanismen met blokjes en meervoudig gebruik van kaarten.
 3. Kaigan
  Japans spel dat nu is opgepikt door een liefhebber in Amerika, Scott Tepper, die het in eigen beheer uitgeeft. Maar nog steeds een kleine oplage van 500 stuks. Interessant kaartenleg mechanisme. Thematisch gaat het over de eerste betrouwbare kaart die er van Japan is gemaakt. Mijn vrouw heeft japankunde gestudeerd, dus dat is bovendien dan weer een extra trigger om haar aan het spelen te krijgen :-).
 4. Last of the independents
  Ook kleine uitgever, over de laatste zelfstandige autoproducenten in Amerika na WOII. Ga ik eerst playtesten.
 5. Namibia
  Heeft een spelontwerpprijs gewonnen voor het beste strategische spel. Gaat over grondstoffen en edelstenen delven in Namibia. Daarvoor is rails nodig en de prijzen van de grondstoffen variëren. Een mix van Steam en Tinners Trail lijkt het, plus nog een mechanisme van prijsmanipulatie eraan toegevoegd. Try before buy.

Rian

Ik heb al wel wat op m’n lijstje staan om te gaan proberen, dit is mijn top 5:

 1. 7 Wonders
  Van de designer van Ghost Stories, dus is vast ook erg leuk, zitten leuke mechanimes in.
 2. Luna
  Van Stefan Feld, lijkt me heel leuk.
 3. Yggdrasil
  Coöperatief spel, ziet er mooi uit, maar of ’t net zo leuk is als Ghost Stories?
 4. Kaigan
  Japans spel. ziet er mooi uit, lijkt me wel een origineel spel
 5. Magnum Sal
  Soort workerplacement spel over zoutmijn

BJ

 

Ik hou net als Michiel een lijst bij op BGG. Meestal kijk ik eerst en koop dan later het spel in Nederland (bij bijv. de Hilv. Boekhandel) of via Amazon.de in Duitsland. Waarom ik altijd even wacht? Op zo’n beurs krijg je wel een gevoel van het spel en hoe het er uit ziet maar in de drukte en hectiek van zo’n groot evenement wordt je nogal snel verleid tot het kopen van een spel (vaak voor veel geld) waar je dan later spijt van krijgt. Mooie uitdrukking die hier op slaat is "in de waan van de dag". Ook vraag ik altijd bij spellen met veel tekst op de kaarten of het bord, of er plannen zijn om deze uit te brengen in het Nederlands. De Duitse en Engelse taal is op zich voor mij geen probleem maar het speelt toch vloeiender in je eigen moerstaal.

Mijn "kijken, kijken en misschien kopen" top 5:

 1. Troyes
  Ik heb de handleiding gelezen en het lijkt op het eerste gezicht een interessant spel met een "worker placement mechanisme", actiekaarten, dobbelstenen en een aantrekkelijke opmaak. Beslist kijken.
 2. High Frontier
  Een spel over ruimtevaart meer heb ik niet nodig om te gaan kijken 🙂. De bedenker van het spel werkt zelf ook in de "ruimtelarij" en heeft zijn kennis gebruikt om dit spel zo waarheidsgetrouw uit te voeren. Het spel duurt zo’n 3 uur dus waarschijnlijk blijft het bij kijken.
 3. First Train to Nuremberg
  Is de Duitse uitgave van "Last Train to Wensleydale". Duits bord ziet er volgens mij iets gebalanceerder uit, het originele bord staat trouwens op de achterkant. Naast wat kleine spelregel wijzigingen zou het het zelfde zijn als het origineel. Ben benieuwd.
 4. Alien Frontiers
  Science fiction thema, gebiedsveroveren en veel dobbelstenen. Ziet er mooi uit. Waarschijnlijk kopen maar niet in Essen.
 5. Navegador
  Spel over Portugese ontdekkingsreizigers met van alles wat, marktwerking, ontdekkingen, koloniën stichten, fabrieken, een "rondel" met de acties en een soortement van "worker placement mechanisme". Ziet er ook mooi uit. Lijkt me een "must have" waarschijnlijk kopen. 

Ruud

In willekeurige volgorde:

 1. Age of Industry
  Lijkt wat uitstraling betreft op Brass wat een top spel is, maar werkt heel anders waardoor Michiel in de war schijnt te raken en vet gaat verliezen. Zo’n spel wil ik altijd wel proberen.
 2. Dakota
  Spel voor cowboys. Als kleine jongen altijd al van gedroomd.
 3. Vinhos
  Een spel over wijn als dat maar goed gaat. Als de wijn is in de man is het spelinzicht in de ………. of zoiets. In ieder geval paracetamol in de doos stoppen voor de bijwerkingen. Een glaasje wijn per dag schijnt nog gezond te zijn ook. Wat wil een mens nog meer.
 4. Era of Inventions
  Geen idee of dat een leuk spel is. Ziet er in ieder geval mooi uit. Is van mijn favoriete huismerk Quined, dus dat komt wel goed.
 5. Key market
  Van de makers van Keythedral. Heb een zwak voor de softe kleurtjes en tekeningen die ze gebruiken.
 6. High Frontiers
  Sinds Apollo 11 op de maan is geland ben ik bezweken voor de ruimtevaart. Nog beter dan piloot worden. Op naar de sterren en daar voorbij.

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

0 reacties

 1. Leuk om te lezen dat iedereen voor andere spellen naar Essen gaat. Ben benieuwd wat de oogst gaat zijn 🙂 Veel plezier allemaal!

 2. Ik heb inmiddels ook de regels van The last of the independents gelezen. Waar de andere 4 van mijn lijstje zich ook na regels lezen goed handhaven, zakt deze toch wat door het ijs. Absoluut eerst uitproberen, het lijkt erop dat er veel teveel random mechanismen in zitten. Dat heb ik dan maar even gemeld, zodat andere Essen gangers gewaarschuwd zijn. Dus in mijn lijstje kan the last of the independents wel vervangen worden door Haggis, een geweldig kaartspel voor 2 of 3 spelers. Ken ik al, kan ik van harte aanbevelen. Speelt als Tichu/Taipan, maar dan beter en evenwichtiger. Maar ja, sowieso is het natuurlijk het mooiste als iedereen wat verschillends koopt :-).

  1. Ruud, je stuurt een top 6 inderdaad. Maar moet eigenlijk nog een paar meer zijn: lees net op boardgamenews dat Vinhos niet beschikbaar zal zijn, enkel demo-copies, productieproblemen. Erg jammer want Vinhos lijkt mij ook een topper (staat in mijn wishlist, de top 70+ op BGG :-)). Key Market is bijna uitverkocht door pre-orders. Dakota speel ik graag met je. En AoIndustry ook hoor, want ik voel me nu uitgedaagd :-).

 3. En ik ga helaas pas morgen naar Essen. Echter voor de mensen die er vandaag zijn en dit vanavond nog lezen: hebben jullie tips over de beurs? Laatste exemplaren die eventueel snel bekeken / gehaald moeten worden? Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen. Wellicht tot morgen of overmorgen!

 4. Op Boardgamenews meer info over de spellen die je tegen kunt komen op Int. Spieltage. Hier staat 7 Wonders op nummer 1 van de favorieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.