Spelen jullie ook nog de oude spellen?

Risk

Ik kreeg een vraag van een speler (Hilversumse Boekhandel/spellenclub) of wij ook nog wel eens de oude spellen spelen zoals Monopoly, Risk en Cluedo.

Mijn antwoord was:

Het klinkt misschien een beetje snobistisch maar er zijn (persoonlijke mening) intussen zoveel betere spellen dan Monopoly (1933), Cluedo (1948) of Risk (1959). Maar als er spelers zijn die Monopoly, Cluedo of Risk leuk vinden dan kan je het natuurlijk meenemen, maar dan speel ik wel iets anders. 😉

Monopoly, Risk en Cluedo zijn niet (meer) mijn spellen, tegenwoordig zijn er (vind ik) betere spellen. Risk is leuk in het begin maar kan zich oneindig lang voortslepen, Cluedo heeft te weinig variatie waardoor (via simpel trucje) na een aantal vaste beurten de dader bekend is. Je zou als je het Cluedo genre leuk vind Het Mysterie van de Abdij eens kunnen proberen veel meer variatie en uitdaging. Risk vervangers zijn bijv. Nexus Ops, Wallenstein (Shogun), Axis and Allies, Twilight Imperium Third Edition enz. Nogmaals als je Monopoly, Cluedo of Risk leuk vindt dan moet je het absoluut blijven spelen, ik vind andere spellen beter.

Ik wil bovenstaande toch iets verder nuanceren. Ik denk dat leeftijd en omgeving ook bepalen welke (bord)spellen je leuk vindt om te spelen. Bijvoorbeeld mijn neefje van 7 vindt "Mens erger je niet" fantastisch, voornamelijk omdat hij de spelregels snel begreep. Ik denk dat bijv. Cluedo, Risk en Monopoly interessant zijn omdat dit de (bord)spellen zijn waar je meestal het eerst mee in aanraking komt. Heel vaak is dat zo ergens rond je tiende en tot je veertiende zijn dit soort spellen nog wel interessant, daarna loopt de interesse terug. Dus voor deze spelers is "oud" erg relatief en zijn Risk, Cluedo en Monopoly nog nieuw en interessant. We moeten ook niet vergeten dat deze spellen relatief gemakkelijk te verkrijgen zijn, elke speelgoedwinkel heeft de spellen in hun assortiment zitten tegen een (meestal) redelijke prijs.

Volgens mij zijn er dan twee pre-tiener groepen, een groep die andere spellen ontdekken de cattanners en carcasonners en een groep die naast de monopolies, risken en cluedos niet veel anders meer spelen. Het in aanraking komen met andere spellen ligt voornamelijk aan de omgeving bijv. ouders, vrienden, opleiding (studenten met meer tijd) en uiteraard verkrijgbaarheid.

El Grande


Een andere reactie op deze vraag is, wat is "oud"? Goeie vraag want bijv. El Grande een spel die graag door de groep wordt gespeeld is ook al weer ruim 10 jaar oud. Dus oud wil niet zeggen dat het minder wordt gespeeld hierbij geldt dat wanneer het spel mechanisme uitdagend genoeg is met de juiste speelduur en een mooi thema dan komen ook deze spellen nog regelmatig op tafel.

Ben je eenmaal om, dan is het vaak lastig om je er toe te zetten om de Risk en Monopoly achtige spellen nog een keer te spelen.

Dit is een mening, mijn mening dat betekent niet dat ik gelijk heb 🙂

 

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

0 reacties

 1. Neuh, ik speel die oude spellen ook niet.

  Ik deel de spellen-wereld een beetje in 2-en. Grofweg de oude spellen (risk inderdaad enzo) en de spellen die na Kolonisten ontwikkeld zijn.

  Wat niet wil zeggen dat het een strikte rigoreuze muur is hoor.
  Ik blijf bv het oude Haas en Schildpad een gaf spel vinden.
  Groet 😉

 2. BJ schreef: "Ik wil bovenstaande toch iets verder nuanceren. Ik denk dat leeftijd en omgeving ook bepalen welke (bord)spellen je leuk vindt om te spelen. Bijvoorbeeld mijn neefje van 7 vindt "Mens erger je niet" fantastisch".

  Haha mensen die nog dit soort spellen spelen zijn op spelgebied niet uit de kindfase gekomen :-).

  Leuk stuk hoor. Ik pest je maar!

  Groetjes,

  Eef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.