Smallworld en een anatomisch (in)correcte amazone?

Ik heb mee gedaan aan een prijsvraag bij "Days of Wonder" om het bordspel Small World te winnen. Helaas heb ik niet gewonnen maar als troostprijs heeft Days of Wonder alle verliezers een stcker gestuurd met een karakter uit het spel. Ik kreeg een stcker met daarop een Amazone. Ze heeft nogal een groot hoofd op een erg smal lichaam. Dit kan betekenen dat ze erg veel herseninhoud heeft of erg weinig ingewanden 🙂

Amazone

Small World schijnt volgens de kenners een spel te zijn dat je moeten hebben gespeeld, ben benieuwd.

Wat is Small World eigenlijk voor een spel?

Small World is de reincarnatie van Vinci een spel uit 1999. In Vinci speel je de opkomst en ondergang van volkeren in Europa. Small World gaat ook over de opkomst en ondergang van volkeren maar dan van fantasie volkeren/rassen/figuren zoals dwergen, skeletten, tovenaars e.d. 

Elke speler begint met een volk en probeert hiermee landen te veroveren. Voor elk land die je bezet krijg je punten (roem, glorie enzo) Omdat je volk (hopelijk) een steeds groter gebied in bezit neemt wordt het ook steeds zwakker want voor het bezetten van een land moet minimaal 1 fiche van je volk achterblijven anders krijg je voor dit land geen punten (roem, glorie, aanzien enzo). Als een ander volk een van je landen overvalt en inneemt mag je de aanwezige volk fiches verdelen over de landen die je nog bezet hebt echter minus 1. Dus na een poosje kan je niet meer zoveel met je volk. Gelukkig mag je een volk in verval laten gaan (je draait je volk fiches om) en mag je opnieuw beginnen met een ander nieuw en fris volk. Zolang je volk fiches van je volk in verval nog op een land staan leveren ze nog punten op maar ze mogen niet meer aanvallen. Er mag maar 1 van je volkeren in verval zijn, wil je er nog 1 in verval laten gaan dan moet je het vorige vervallen volk van het bord halen.

Het is dus een constant aanvallen en overvallen worden en lukt het met het ene volk niet meer dan kan je gewoon weer overnieuw beginnen met een ander volk.

smallworld onderdelen

Spelcomponenten

Het spel bestaat uit de volgende 14 volkeren/rassen/figuren met al hun fiches (om je alvast een fantasie gevoel bij dit spel te geven):

 1. Amazone
 2. Dwergen
 3. Elven
 4. Ghouls (soortement van lijkeneters maar ik weet er geen goede NL vertaling voor)
 5. Rat-mensen
 6. Skeletten
 7. Tovenaars
 8. Tritons (??)
 9. Reuzen
 10. Halflingen
 11. Orks
 12. Trollen
 13. Magier
 14. Mensen

Smallworld Volkeren

Er zijn 20 unieke eigenschappen om je volk mee uit te breiden zoals bijv. kunnen vliegen, goed kunnen onderhandelen, zeevaart, heldhaftigheid om maar een paar op te noemen.

SmallWorld eigenschappen

En nog verschillende fiches met daarop allerlei landschap uitbreidingen zoals bergen, forten, gaten in de grond en dergelijke.

En niet te vergeten de speciale Small World dobbelsteen (ooooooooo)

Wat vind ik van dit spel.

Ik heb dit spel nog niet gespeeld maar er wel al veel over gehoord, gelezen en gezien. De onderdelen zien er erg goed uit zoals we van "Days of Wonder" gewend zijn. De spelregels zijn vereenvoudigd ten op zichte van Vinci. De losse extra eigenschappen geven de rassen unieke extra kwaliteiten wat de herspeelbaarheid enorm verhoogd.

Het lijkt mij geen straf om dit spel in mijn verzameling op te moeten nemen.

Helaas is het spel nog niet in het Nederlands uitgebracht, op zich valt dit ook nog wel mee want de componenten zijn nagenoeg taalonafhankelijk dus het wachten is alleen op een vertaling van de handleiding en het speloverzicht.


Algemene gegevens.
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 40-80 minuten

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.