PERSBERICHT SPELGROEP PHOENIX – Lustrumspeldag 30 mei 2009

spelgroep Phoenix

(Ingestuurd Persbericht ontvangen van Spelgroep Phoenix)

 


Lustrumspeldag Spelgroep Phoenix 30 mei 2009: Grensverleggend spelen.

Op zaterdag 30 mei 2009 organiseert Spelgroep Phoenix, de stichting tot promotie van het spel, haar lustrumspeldag rond het thema “Grensverleggend spelen”. Over de hele dag zullen er vanaf 10.30-24.00 uur diverse spelactiviteiten zijn waar aan kan worden deelgenomen. Er wordt gespeeld in Buurtcentrum ’t Spoortje aan de Bernhardkade 40, 2316 RX Leiden, tel. 071-524 19 33.

Ter ere van het lustrum zijn er behalve een goed gevulde spellenkast ook diverse andere activiteiten.

Schaken: NK Superschaak en Chess 960
Superschaak en Chess 960 (ook wel bekend als Fischer Random Chess) zijn beide schaakvormen die afstand nemen van de openingstheorieën van het klassieke schaakspel. Idee achter beide systemen is vooral creativiteit en talent op de voorgrond plaatsen en het belang van uit het hoofd te leren openingsvarianten uitschakelen. Superschaak en Chess 960 gaan terug naar het spelplezier. Tijdens de speldag brengen wij het 6e Open NK Superschaak en een Chess 960-simultaan.

Bij Superschaak wordt gespeeld op een gewoon 8×8-schaakbord met gewone schaakstukken en enkele nieuwe stukken die een andere loop hebben.

Tijdens het 6e Open NK Superschaak wordt er gespeeld met de volgende stukken:
• de Amazone (A, gaat als Dame of Paard),
• de Keizerin (Kn, gaat als Toren of Paard),
• de Prinses (Ps, gaat als Loper of Paard) en
• de Veteraan (V, gaat als Koning of Paard, kan niet schaak of mat staan).

IM Jop Delemarre, de winnaar van 2005 en 2006, zal deelnemen. Ook Niels van Splunter, de winnaaar van 2007, heeft toegezegd. Giel van Rijn, de winnaar van 2008, is helaas verhinderd wegens examens. Het toernooi begint om 10.30 uur. Vanaf 10.00 uur is aanmelding voor het toernooi mogelijk.

Nadere informatie over het spelsysteem kan worden gevonden op de website van Superschaak. Daar kan je ook (gratis!) een programma downloaden waarmee je van tevoren Superschaak kunt oefenen op uw PC (onder Windows). Klik in de navigatiebalk op “Superschaak PC-programma” en volg de aanwijzingen in de handleiding.

In Chess960 wordt er gespeeld volgens de normale schaakregels. De stukken staan echter in de beginstelling op een andere plaats dan we gewend zijn bij het klassieke schaak. De pionnen blijven gewoon op de tweede en zevende rij staan. De beginopstelling van de stukken is zoals bij klassiek schaak: de witte op de eerste en de zwarte op de achtste rij. De positie van de stukken wordt echter "random" bepaald, waarbij we op een paar kleine regels moeten letten:
• de witte en zwarte stukken staan gespiegeld tegenover elkaar;
• elke speler heeft één witveldige en één zwartveldige loper;
• de koning staat altijd tussen de torens, om te kunnen rokeren.

Er worden tijdens de speldag twee simultaansessies gehouden met WGM Bianca Muhren. Er wordt gespeeld om 12.30 en omstreeks 15.00. Aan de simultaansessies zijn leuke prijsjes verbonden. Nadere informatie over het spelsysteem kan worden gevonden op de website van DGT

Waanzinnig tweepersoonsspellentoernooi
Wie niet wil deelnemen aan het NK Superschaak of de Chess 960-simultaan, maar toch eens kennis wil maken met beide spellen, kan deze spellen uitproberen op het waanzinning tweepersoons-spellentoernooi. Uiteraard zijn daar klassiekers als Go, Schaak, Dammen, Bao, Reversi en Stratego te vinden, maar ook de moderne klassiekers als Gipf, Dvonn, Yinsh en Tzaar. En wat te denken van de moderne tweepersoonsspellen als Lost Cities, Caesar en Cleopatra of Jambo?

Zodra je een tegenspeler gevonden hebt kan er gespeeld worden. Aan het tweepersoons-spellentoernooi zitten ook nog een paar prijsjes verbonden.

Bridgen: Vijfkleurenbridge en Achtkleurenbridge
Ook bij het klassieke bridge zijn grenzen te overschrijden. Voor de liefhebbers van Bridge kan er aan vier tafels worden deelgenomen aan Vijfkleurenbridge. Met de vier klassieke kleuren en een vijfde set met als symbool de ster kan er worden gespeeld. Niet gek genoeg? Voor die mensen pakken we uit met Achtkleurenbridge. Dit is voor zover bekend nog nooit geprobeerd, zodat niet duidelijk is of je nu met vier spelers acht kleurensets moet bemannen of met acht spelers moet gaan spelen. Kortom, experimenteel bridge!

En of dit alles nog niet genoeg is…

Er zijn ook nog minstens tweehonderd andere bord- en kaartspellen om uit te proberen van 12.00-24.00 uur, een burgemeesterstoernooi van 14.00-16.00 uur, de afsluiting van de spellenladder die gedurende de hele lustrumperiode heeft gelopen met wederom leuke prijzen. En voor slechts €1,50 weer gegarandeerd een hele dag spelplezier.

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.