Oud nieuws – Nederlandse Agricola leverbaar

Agricola

De Nederlandse versie van Agricola is al sinds een week beschikbaar als pre-release bij de zogenaamde "premium specialisten". Premium specialisten zijn winkels die een bepaalde deal met 999 Games hebben gesloten, dit betekent dat als ze het volledige (actieve) assortiment van 999 games op voorraad hebben ze ook profiteren van speciale door 999 games georganiseerde acties.

Afijn waar het om gaat is dat de Nederlandse versie van Agricola beschikbaar is en volgens kenners is dit HET bordspel van 2008, dat populair is zie je ook op BGG daar staat het mementeel al op de derde plaats.  De eerste 1000 Nederlandse versies van Agricola hebben als leuke extra een extra set kaarten.

Agricola is een (bord)spel over het boerenleven uit de middeleeuwen, wacht wacht voordat je afhaakt het is echt een uitdagend en leuk spel. Je begint het spel als boer en boerin in een klein houten hutje met 2 kamers en een stukje grond. Je moet zoveel doen en je hebt zo weinig mensen.

Je speelt 14 rondes. Waarbij een ronde bestaat uit meerdere stappen, zoals het aanvullen van de goederen en het uitvoeren van een actie per gezinslid dit om je levensomstandigheden te verbeteren. In het begin dus 1 actie voor de boer en 1 voor de boerin. Acties kunnen zijn het verzamelen van materialen zoals hout, steen en leem, het omploegen en inzaaien van je velden, het bouwen van hekken voor het kunnen houden van dieren, het bijelkaar scharrelen van voedsel voor je gezin die je uiteraard weer kunt uitbreiden met kinderen maar dan moet je hut wel worden uitgebreid en heb je weer meer voedsel nodig enz enz enz. Er zijn ook rondes met aan het einde een oogstfase hierin moet je per gezinslid 2 voedingswaarde (VW) spenderen heb je die niet dan moet je bedelen. Eigenlijk heb je het spel al verloren als je moet bedelen, dus niemand laat het zover komen. Ook planten je dieren zich voort in de oogstfase als je tenminste 2 dieren van een soort hebt.

Het spel eindigd na 14 rondes en worden de punten geteld aan de hand van een score bord. Je krijgt punten voor allerlei zaken zoals het aantal dieren, hoeveelheid materiaal, graan en groente, de grootte van je huis, het aantal weilanden enz. Je krijgt strafpunten als je iets niet hebt.

Bijna vergeten maar uiteraard is een boerderij geen boerderij zonder de boerderij dieren zoals het varken, de koe en het schaap. In de Nederlandse versie zitten in plaats van de saaie blokje nu echte animeeples (=kleine dieren figuurtjes)

Animeeples

Ik heb de Duitse versie maar deze is helaas nog nooit gespeeld omdat een Duitstalig spel toch net iets minder prettig speelt. Ik ben blij dat er nu dus een Nederlandse versie beschikbaar is en zal eens kijken of ik deze ergens in de buurt te pakken kan krijgen (hopelijk eentje met de extra kaarten)

Hieronder nog een kaart uit het spel.

Agricoal kaart

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuws

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.