Op elk potje past een dekseltje

Rare titel, maar ik bedoel dat voor elk spel wel een liefhebber is. Dit was de inleiding, nu het verhaal.

 

Jampot

 

 

Ik heb een nieuwsbrief ontvangen van University games met daarin hun nieuwste (bord)spellen. Ze hebben het opgedeeld in kinderspellen en spellen voor familie en volwassenen. Het zijn geen (bord)spellen voor de diepe denkers, maar meer de doe-, reactie-, party- en triviantachtige spellen. Leuk om te spelen met vrienden na het nuttigen van een alcoholische versnapering of met kinderen na het nuttigen van een kindercola.

De spellen voor familie en volwassenen zijn:

  • Ubungo. Deze heeft een van de Hilversumse (bord)spel spelers in zijn collectie en is al meerdere malen gespeeld. Je moet bij dit spel Tetris vormige figuren passend krijgen op een bordje met een bepaalde vorm, uiteraard binnen een bepaalde tijd, in elke beurt krijg je een nieuw bordje. Lekker puzzelen.
    ubongo
  • Wijsneus, een Triviant-achtig spel, waarbij het doel is om met je ezel door het beantwoorden van vragen als eerste op het spelbord het achterste van een ezel te bereiken. (in het engels heet dit spel "smart ass" vandaar die ezel. Partyspel.
  • Abracadabra, een racewedstrijd tussen verschillende heksen om zo goed mogelijke toverformules te maken. Het spel wordt geleverd in een boekvormige doos (mooi!!). Je dobbelt met 9 dobbelstenen, je kijkt welke dobbelstenen tegen elkaar wegvallen, je sluit het boek, iedereen legt (volgens hun) de juiste formules neer, je controleert de formules, je gaat vooruit of achteruit alnaar gelang hoeveelheid goed of fout gespeelde kaarten. Geheugenspel.
  • Cro-magnon, met je (stenentijdperk) stam probeer je te evolueren naar de moderne mens. Je medespelers stamgenoten proberen woorden te raden. Je mag in het begin van het spel alleen grommen, verderop in het spel mag je ook gebruik maken van klei, houtskool en de oertaal sheet. Partyspel.
  • Big Brain Acadamy, een spel gebaseerd op het Nintendo- Wii en DS computerspel. Je moet vragen beantwoorden in de categorieën Analyse, Geheugen, Visie, Logica en Rekenen. Het spel leunt nogal zwaar op het succes van de computerspellen.

Nu is University Games zo vriendelijk geweest om ons de spellen "Wijsneus", "Abracadabra" en "Cro-Magnon" op te sturen. We zijn natuurlijk onpartijdig, maar dat is moeilijk te verdedigen als je de spellen hebt gekregen. Daarom heb ik geprobeerd een zo eerlijk mogelijke recensie in elkaar te zetten met een eerste indruk (constatering) en daarna echte onpartijdige speltesters. Elk spel moet een keer worden gespeeld bijv. in de Hilversumse boekhandel waarbij de spelers hun oordeel en conclusie kunnen vermelden op een formulier. Ik zal vervolgens de formulieren en de uitkomst in dit of een apart artikel publiceren.

Eerste indruk

Wijsneus,

Spelcomponenten: 4 stapels "kennis kaarten" met in totaal 500 vragen, een speelbord, twee dobbelstenen en 12 kartonnen ezels op een plastic voetje. Veel lucht in de doos maar verder ziet alles er goed verzorgd uit.

Minpunten: Een paar vragen uitgeprobeerd, veel kaarten lijken uit het Amerikaans vertaald en voornamelijk bestemd voor een Amerikaans publiek bijv. bij de "wie ben ik" vragen ben ik (nog) geen Nederlandse persoonlijkheden tegen gekomen. Verder zijn veel vragen te moeilijk voor 8 jarigen dus 8 jaar en ouder is erg optimistisch. Sommige vragen zijn erg tijdsgebonden en daarmee over een paar jaar absoluut niet meer actueel bijv. wie met wie is getrouwd. Herspeelbaarheid is bij triviantachtige spellen dan ook sterk afhankelijk van de uitbreidingen met nieuwe actuele vragen. 

 

wijsneus

 

 

Abracadabra,

Spelcomponenten: 6 heksen, 9 dobbelstenen, 26 routekaarten (hiermee maak je het parcours), 54 formulekaarten, 27 actiekaarten en een doos die lijkt op een boek, een erg mooie vormgeving. Visueel gezien een aantrekkelijk spel.

Minpuntje, sommige figuren op de dobbelsteen kanten zijn erg moeilijk te zien, maar hier heeft iedereen dan evenveel last van.

 

abracadabra

 

 

Cro-magnon,

Spelcomponenten: Scorebord, 6 figuren in de vorm van een rotsblok(je), zandloper, klei, 12 stamkaarten, 135 wasda kaarten en 1 oertaal sheet. Als je gek wilt doen met een grote groep mensen dan is dit je spel.

Minpunten: Slechte kwaliteit binnenkant doos (interieur) want de wasda kaarten zijn er niet uit te halen zonder de binnenkant uit elkaar te halen. Verder zijn de wasda kaarten gemaakt van een matige kwaliteit papier. Nu lees ik op de site van de producent dat ze zoveel mogelijk werken met gerecyclede materialen. Dat is natuurlijk lovenswaardig, maar dit betekent wel dat je nog steeds een binnenkant kunt ontwerpen waar de kaarten netjes inpassen. Tekenen met houtskool klinkt leuk totdat je handen en je kleren zwart zijn dan is het ineens een stuk minder leuk. Handleiding zit aan de buitenkant van de doos en past niet in de doos zonder dat je hem hebt gevouwen (klein minpuntje maar toch).

Cro-Magnon

Conclusie eerste indruk:

Wijsneus is kwalitatief gezien geen hoogvlieger maar zoals de Engelsen zo mooi zeggen een "OK Game". Herspeelbaarheid is sterk afhankelijk van toekomstige uitbreidingen met nieuwe actuele vragen. Eerste indruk is een voldoende.

Abracadabra is visueel een zeer aantrekkelijk spel. De componenten zijn prima in orde behalve sommige kanten van de dobbelstenen. Eerste indruk dan ook zeer positief een dikke voldoende.

Cro-magnon, kwaliteit van de wasda kaarten en het interieur van de doos zijn sterk onder de maat. Houtskool geeft af aan vingers, kleren en andere witte artikelen. Eerste indruk is een onvoldoende.

 

Waarschijnlijk is de titel van dit stuk nu ook duidelijk. Hoewel ik maar één spel echt interessant genoeg vind om aan te schaffen, zullen er vast spelers zijn die helemaal lyrisch worden van Cro-Magnon of Wijsneus.

Wat de proefdieren proefspelers van de spellen vinden? Wij houden jullie op de hoogte……

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

0 reacties

  1. Rene heeft Cro-magnon gekocht en gespeeld hieronder zijn bevindingen:

    We hebben het spel Cro-Magnon nu een paar keer met veel plezier en verschillende leeftijden gespeeld.
    We vinden het als opvolger van het pictionary een klapper!
    Alleen hebben we de spelregels iets ingekort;
    – het gekke gedoe van de lokroep van de stammen hebben we laten vervallen.
    – het elkaar op de vingers tikken als je deze lokroep zou vergeten en stappen terug moest : idem laten vervallen.
    – de eerste keer zonder zandloper spelen is prettiger : hij is erg snel.
    – de oplossing moet -uitsluitend- door de leden van het eigen team gevonden worden (of was dat al een echte spelregel…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.