Ni Hao – Voor de poorten van Loyang

Je begint als klein keuterboertje, zwoegend op je akkertje. Na elke oogsttijd rijdt je met je ossenkar naar Loyang om de groente aan de man of vrouw te brengen. Loyang is een stad met hoge muren die een enorme ontwikkeling doormaakt in het Hemels Keizerrijk en voor de poorten vindt handel plaats in met groeihormonen behandeld vlees, door kinderen genaaide leren sloffen en namaak gouden horloges. Maar daar zijn we niet in geïnteresseerd! Als keuterboer schaar jij je in de rijen der andere boertjes en probeer je zo ver mogelijk te stijgen op het Pad der Welvaart. De meest welvarende boer/handelaar wint het spel.

Spelidee

Je bent je land aan het ontginnen: elke beurt heb je weer een akker bouwrijp gemaakt. Op de akkers plant je groenten. Je hebt de keuze uit -in oplopende kostbaarheid: graan, pompoenen, bieten, Chinese kolen, bonen en prei. Op de kleinere akkers kunnen ook de kostbare groeten verbouwd worden, op de grote alleen de goedkope bulkproducten. Bij een kleine locale shop kan je terecht voor vers zaaigoed – en deze shop is ook je contact met de groenteveiling waar je tegen belachelijk lage prijzen je goede groeten kan laten doordraaien: maar ja, soms heb je cash nodig. Het spel bestaat uit 9 rondes waarin eerst geoogst wordt, vervolgens de speelkaarten worden verdeeld en ten slotte de acties worden uitgevoerd.

Tijdens het oogsten, haal je van al je akkers één groente. De speelkaarten worden verhandeld waarbij je twee kaarten moet kiezen uit klanten (vaste klanten of wisselende contacten – elke speler heeft zo zijn eigen voorkeur), markten (bieten voor pompoenen ruilen) of mannetjes: een bediende of ambtenaar die ‘een zaakje voor je regelt’. Soms kan dat zaakje behoorlijk stinken en kan je een medespeler zo benadelen. Deze bedienden zijn de enige manier waarop je met medespelers interactie hebt.

De actiefase is het meest complex en wordt ingewikkelder in de loop van het spel – als je meer akkers en groenten, bedienden en klanten hebt. Nu kan je nieuwe akkers inzaaien, geld verdienen door aan klanten te leveren of boetes krijgen omdat je vaste klanten in de kou laat staan, of je mogelijkheden uitbreiden door een ‘dubbelkaart’ te kopen. Nadat je deze fase hebt doorlopen mag je je geld investeren in Welvaartspunten, die staan voor de gadgets die je met je geld aanschaft. Leuk detail zou zijn wanneer om hier de sierraden, iPads en Disney-tripjes met gezin af te beelden maar de makers hebben er voor gekozen dit sober te houden.

Evaluatie

Leuk spelidee, en uitdagend om het maximale uit je land en je mogelijkheden te puzzelen. Ook alleen te spelen en dan ook een leuk puzzelspel. Met 3 of 4 spelers zit er wat weinig tempo in omdat de actiefase best veel tijd kost, complex is (elk kaartje heeft ook eigen mogelijkheden) en omdat er weinig interactie tussen de spelers is. Vergelijkbaar met Agricola (zelfde maker) ben je vooral bezig met je eigen landje. Na een paar keer spelen verloopt het gelukkig wel sneller. Het is een spel dat leuk is als je buiten de puzzeltijd een leuke afleiding hebt of wat vaker aan de beurt bent doordat je het alleen of met zijn tweeën speelt.

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.