Mieren op je bord(spel)

ants-mieren

Je zou zeggen dat er op een vuilnisbelt (noot van de redactie, het is een park) ruim voldoende voedsel is voor liefhebbers van eetbaar afval – zoals lege chipszakken, half afgesabbelde zuurtjes en de overgebleven saus-restjes van een frikandel speciaal (met nog een paar snippers ui). Dat klopt ook helemaal en het zijn de mieren die de regie voeren over het opruimen van dit afval. Meedogenloos verjagen ze rupsen, kevers en met veel moeite zelfs een hagedis. Maar ook bij dit ruime voedselaanbod kan maar één mierenkolonie de dienst uitmaken. In het spel Ants betwisten twee tot zes kolonies onder leiding van een tyrANT wie de baas is over de vuilnisbelt.

Om je kolonie te laten groeien moet voedsel naar de tyrANT worden gebracht om voor nageslacht te zorgen. Werkster – de peasANTS – verzamelen het voedsel en brengen dit naar het nest. De sergeANTS bewaken de plekken met de lekkere hapjes en vallen krekels en ratten aan die het lekkere voedsel van de mieren proberen af te pakken. Natuurlijk kan je deze vechters ook inzetten om je tegenstander te hinderen – door bijvoorbeeld het mierenspoor terug naar de kolonie te onderbreken zodat die niet van vers voedsel kan worden voorzien. Dan teisteren ook nog diverse rampen de vuilnisbelt. Bij een overstroming spoelt al het kostbare voedsel weg, en als je pech hebt ook een deel van je mieren! Als er een lading vuilnis wordt gestort met vers voedsel kan een ongelukkig gevallen rolmops zomaar je mier pletten. En dan hebben we het nog niet eens over het 12-jarige ettertje dat met een vergrootglas in de middagzon je mieren onder de loep neemt…voor je het weet is je kolonie die op het punt stond de koningin van de tegenstander uit te schakelen teruggebracht tot een vredesmissie van slechts enkele mieren en afgesneden van elke toegang tot voedsel. Eenmaal uitgeschakeld, is er voor de verliezers geen eer meer te behalen.

Het spel kan snel verlopen, maar agressief spel wordt zeker met meerdere personen niet altijd beloond. Met weinig kolonies kan je zo razendsnel een winnende move maken. Bij het beslechten van de strijd (met dobbelstenen) speelt geluk een grote rol, en het maakt ook enig verschil of er in de buurt van je kolonie een giftig goedje wordt gedropt of een zak oliebollen. Allianties zijn handig – maar er kan maar één kolonie overwinnen. Ants is leuk vorm gegeven en voor vuilnisbeltprijzen (noot van de redactie, 10 euro in Essen) kan er geen buil op de kop vallen. Aanvalluh! – of toch eerst een spoor naar die moorkop trekken?

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

0 reacties

  1. Variant net zelf bedacht:

    Diegene die als eerste een van de ander Tyr-ants dood is de winnaar. Dit betekent dat je meer moet samenwerken om te voorkomen dat iemand stiekem een tyr-ant naar de andere kant helpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.