Mauer Bauer = Masons = Castello

Tja en daar zit je dan met je mond vol tanden, dacht je lekker een Bordspel in de Hilversumse Boekhandel te gaan spelen zonder dat je iets uit hoeft te leggen willen ze ineens Mauer Bauer spelen **. En ja dan moet je snel nog even je geheugen opfrissen de spelhandleiding erbij en het spel proberen uit te leggen. Het is gelukt alhoewel 1 van de spelers een paar keer door mijn gestuntel de weg een beetje kwijt was. (sorry Ingrid) Uiteindelijk is het uitleggen toch (min of meer) gelukt en ben ik vervolgens genadeloos door de spelers ingemaakt.

Mauer Bauer


** Eigenlijk had ik gewoon een paar spellen meegenomen zonder me ook maar enigszins voor te bereiden. 🙁


Mauer Bauer is een gemakkelijk spel waarbij je muren bouwt, torens en huizen plaatst. Punten scoor je door slim je kaarten uit te spelen.

Als eerste plaats je op een willekeurige (of een voor jouw strategische) plaats een muur deze muur mag ook aan een al bestaande muur worden gebouwd. Je mag dus ook een muur plaatsen aan een muur die een andere speler heeft geplaatst.

Dan dobbel je met drie speciale dobbelstenen, 2 dobbelstenen met de 3 kleuren van de huizen en 1 dobbelsteen met de 3 kleuren van de torens.

 

Mauer Bauer Dobbelstenen

Je plaatst op een uiteinde van de muur een toren in de gedobbelde kleur, is er aan de andere uiteinde van de muur nog plaats voor een toren dan mag je daar een toren met een door jezelf gekozen kleur plaatsen.

Dan plaats je aan beide zijden van de muur een huis in de gedobbelde kleur, je mag zelf weten aan welke kant van de muur je het huis in de gedobbelde kleur wilt plaatsen.

 

Mauer Bauer Componenten

De spelers gaan door met het plaatsen van een muur, dobbelen en het plaatsen van de torens en huizen totdat met een muur een stad is gemaakt. Een of meerdere velden omgeven door muren is een stad.

Nu komen de kaartjes aan de beurt alle spelers mogen 1 of 2 kaart(en) uitspelen om punten te scoren. Als je een kaart op de afleg stapel legt dan mag je 2 kaarten van de stapel pakken maar krijg je geen punten. Er zijn twee type kaarten;

  • kaarten die slaan op de zojuist gebouwde stad
  • kaarten die gelden voor de muren, torens en huizen buiten de (alle) gebouwde steden.

 

Mauer Bauer kaarten

Bijv. er is een kaart waarbij je punten krijgt voor elke witte toren die zich bevindt in de zojuist gebouwde stad (kaart met stad symbool) en er is een kaart waarbij je punten krijgt voor elke witte toren die zich bevindt buiten alle gebouwde steden.

De spelers die een kaart hebben gespeeld mogen nu 1 kaart pakken. Om de achterblijver een handje te helpen mag deze daarna zoveel kaarten al hij/zij wil op de afleg stapel leggen en hiervoor nieuwe kaarten pakken.

De spelers gaan weer door met het plaatsen van een muur, dobbelen en het plaatsen van de torens en huizen totdat er weer met een muur een stad is gemaakt.

Al met al een leuk en gemakkelijk spel echter niet geschikt voor de diepe denker.


Aantal spelers: 2-4

Speelduur: 45 minuten.

 

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.