7 Wonders het kaartspel?

7 Wonders is verslavend althans dat vind ik. Het speelt lekker weg de regels zijn eenvoudig te leren en aangezien je beginstad en de kaarten waarmee je speelt steeds verschillend zijn is de herspeelbaarheid hoog. En vind je het niks dan heeft het maar 30-45 minuten van je kostbare speeltijd gekost.

Wat is 7 Wonders eigenlijk voor een spel?

7 Wonders is eigenlijk een kaartspel. Er zitten borden bij voor de steden maar dat telt niet echt als een bord van een bordspel. Dus 7 Wonders is een kaartspel met als thema de oudheid en dan voornamelijk de oudheid rondom Griekenland. Het heet 7 Wonders want je kunt dit spel spelen met 7 spelers die elk een stad besturen met daarin een wonder. In je stad kunnen je niet alleen een wonder bouwen maar ook civiele gebouwen (blauwe kaarten), commerciële gebouwen (gele kaarten) en wetenschapsgebouwen (groene kaarten). Ook trekt je stad mensen aan die zich verenigen in gilden (paarse kaarten). Al dit moois is natuurlijk niet gratis, je moet of geld of grondstoffen betalen om iets in je stad te krijgen. Voor die grondstoffen heb je ook weer kaarten (bruine en grijze) die je in je stad kunt leggen. Naast het neerzetten van gebouwen kun je ook een militair conflict (rode kaarten) aangaan met je buren.

Er zijn dus meerdere manieren om de meeste punten binnen te halen en te winnen, ga je voor alles een beetje of ga je jezelf specialiseren in wetenschap, civiele diensten, conflict, gilden of commercie. Om een spel met 7 personen nog speelbaar te houden heeft de spelontwerper iets slims bedacht, je hebt alleen direct iets met je beide buren te maken. Dit versneld het spel enorm omdat je voor bijv. het kopen van goederen alleen bij je buren terecht kunt en niet alle 7 spelers bij langs hoeft te gaan.

Hoe speel je 7 Wonders?

Je begint het spel met een stadskaart, 3 geld en 7 kaarten uit het eerste tijdperk.

Je kunt nu 1 van de volgende drie acties uitvoeren (elke speler doet dit tegelijk):

  1. Je legt een kaart gesloten neer op aflegstapel, hiervoor krijg je 3 geld.
  2. Je legt een kaart gesloten neer onder je wonder in je stad en betaalt hiervoor.
  3. Je speelt een kaart en betaalt deze.

Daarna geef je jouw stapel met kaarten door aan je buurman. Dit gaat door tot de een na laatste kaart. Laatste kaart leg je op de aflegstapel. Je controleert nu met je buren wie het conflict (rode kaarten) heeft gewonnen hiervoor krijg je punten of strafpunten. Is dit afgehandeld dan begint tijdperk 2 en krijg je weer 7 kaarten uit de tijdperk 2 stapel. Bij tijdperk 3 komen de gilden in het spel de hoeveelheid is afhankelijk van het aantal spelers. Aan het einde van het spel wordt gekeken wie de meeste punten heeft.

De acties:

Actie 1, is zeker belangrijk want als je ziet dat 1 van de spelers bepaalde kaarten spaart en jij hebt geld nodig dan leg je juist die kaart weg, jij krijgt 3 geld en je medespeler iig niet deze kaart.

Actie 2, in je stad kun je bouwen aan het wonder een wonder bestaat uit 3 of meer onderdelen. Elk onderdeel levert iets op, punten of een speciale eigenschap. Net als actie 1 kun je ook hier je medespeler dwarszitten door een voor hem belangrijke kaart uit het spel te halen door deze onder het wonder te leggen.

Actie 3, het spel is onderverdeeld in 3 tijdperken elk tijdperk heeft zijn eigen set met kaarten. Uiteraard worden de kaarten steeds duurder (grondstoffen of geld). In het eerste tijdperk zitten nog relatief veel bruine grondstof kaarten in 2e tijdperk veel minder en in het 3e tijdperk helemaal niet meer.  In het derde tijdperk komen echter wel de gilden (paarse kaarten) in het spel. Probeer in het eerste tijdperk grondstof kaarten te spelen, te weinig grondstoffen kan je letterlijk duur komen te staan want grondstoffen die je niet hebt kun je alleen bij je buren kopen.

De verschillende kaarten:

  • Bruine en grijze kaarten leveren je grondstoffen op.
  • De blauwe kaarten leveren je punten op.
  • De gele kaarten leveren je voordeel op bij het kopen van kaarten of leveren je puntenof geld op bij het bezit van grondstof kaarten door jou of je buren.
  • De groene kaarten leveren je punten op, heb je van een bepaald type meer dan 1 dan tellen de punten kwadratisch, 1 kaart -> 1, 2 kaarten -> 4 punten, 3 kaarten -> 9 punten en 4 kaarten -> 16 punten.
  • De paarse kaarten geven je voornamelijk  punten voor bepaalde kleur kaarten van jou of je buren.Verder nog wat punten voor bijv. je wonder en die van je buren e.d.
  • De rode kaarten geven 1 of meerder schildjes/zwaard, heb je aan het eind van een tijdperk meer schildjes dan je buurman/vrouw dan win je het conflict en krijg je afhankelijk van het tijdperk een aantal punten en je buurman/vrouw krijgt 1 strafpunt.

 

Wil je een kaartspel met eenvoudige regels en een speelduur van minder dan een uur dan is 7 Wonders zeker iets voor jou.


Checklist waarin wordt aangegeven wat de reviewer van het spel vindt.

  • Met hoeveel spelers heb je het spel gespeeld? 4 en 5 spelers.
  • Zijn de spelregels ingewikkeld? – Nee, spelregels zijn redelijk eenvoudig, in het begin is het even uitzoeken wat de symbolen op de kaarten betekenen, na een potje spelen is het duidelijk.
  • Is het spel geschikt voor volwassenen, kinderen of beide. – Geschikt voor kinderen van 10 jaar en ouder.
  • Zou je het meteen weer willen spelen? – Ja. Maar dan minimaal 3 keer achter elkaar.
  • Zou je het ook nog leuk vinden na 5 keer spelen binnen een week? – Ja, max 4 keer achter elkaar.
  • Voor hoeveel spelers lijkt jou dit spel het beste geschikt? – Minimaal 3 en omdat je alleen met je buren te maken hebt is het maximum aantal spelers niet zo van belang.
  • Wat is het thema? – Bouwen aan je stad uit de oudheid met gekleurde kaarten.
  • Wat vindt je van het thema ? – Thema is in het begin leuk daarna kijk je alleen nog naar de kleur van je kaarten en de symbolen op de kaarten.
  • Was je elke keer weer snel aan de beurt? – Ja, iedereen speelt tegelijk je hoeft niet op je beurt te wachten.
  • Verveelde je je tijdens het spelen? – Nee.
  • Wat  vind jij van de speelduur? ( te kort, precies goed, te lang) – Precies goed. Je moet wel meerdere spellen achter elkaar spelen.
  • Hoe vind jij de kwaliteit van de spel componenten? – De kaarten zijn duidelijk en de stadborden functioneel (voor de muntjes e.d.) niets op aan te merken.
  • Welk cijfer zou jij het geven ? (1 is slecht – 10 is goed) – 8

Algemene gegevens.

Aantal spelers: 2-7 (speciale spelregels voor twee spelers)
Speelduur:  30 – 45 minuten

Door bordspelgroep

Ik beheer deze site en speel verder geen spelletjes :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.